Natuurwandeling

Verslag van een natuurwandeling op zaterdagochtend 16 juli 2016

Sprinkhaan

Met: Harry Westerhuis als IVN gids en Luit Staghouwer, natuurfotograaf liepen wij, een groepje van vijf tuinders door onze tuinen. Langzaam rondkijkend en vaak stil staand als er iets te “spotten” viel. Er gaat een wondere wereld voor je open als je door zo’n vlinderkijker de beestjes en vormen ziet waar je normaal aan voorbij gaat omdat ze te klein zijn. Of een schutkleur hebben zoals het boomblauwtje; een wit vlindertje met blauwe streep op het komkommerkruid.

Al luisterend naar de uitleg van Harry begrijp je hoe elk diertje zijn functie in een kringloop heeft; het houdt elkaar in stand. Hoe geraffineerd dat er aan toe kan gaan blijkt bijvoorbeeld bij de luizen. We zagen een lieveheersbeestje en Harry vertelde: luizen zuigen met hun snuit sappen uit de stengel van een plant waarbij ze een overschot aan suiker binnen krijgen die ze uitpoepen. Mieren nemen dit op voor de larven in hun nest. Mieren gaan daar zo ver in dat ze de luizen beschermen tegen predatoren zoals de larven van lieveheersbeestjes. Het is alsof ze koeien houden als een boer. Ze stimuleren verder de luizen door op hun achterlijf te trommelen om op die manier de suiker vrij te krijgen. Je kunt soms zien dat mieren die naar een kolonie luizen gaan een slanke buik hebben, terwijl deze opgezwollen is als ze weer naar hun nest terug gaan.

Guichelheil

Ook naar planten werd gekeken; zo heeft iemand het weinig voorkomende Guichelheil op haar tuin ontdekt (zie het oranje bloemetje). Ook zie je de inventieve natuur: de zaden van de lis kunnen ver over water vervoerd worden omdat er een stukje kurk in de bast zit. Mooie geometrische vormen zie je in sommige bloemkelken, in de stokroos een vijf-ster. Het was bewolkt, en met zon zie je nog meer activiteit bij de insecten.

Voor wie zelf vlinderkijker een wil aanschaffen: de prijs is ruim 100 euro voor een goed merk. Pentax Papilio 6.5x 21, en 8.5x 21. Bij Sipkes, Poelestraat.